niedziela, 30 sierpnia 2015

Z głową w kuchni : deser jeżynowy na pożegnanie lata


Mimo że pogoda na to na razie nie wskazuje, to z przykrością trzeba stwierdzić, że lato dobiega końca. Przysmakiem późnego lata, a zarazem początku jesieni są właśnie jeżyny. Deser, który Wam dziś polecam jest szybki, smaczny i szybko się kończy. 


Składniki :
  • 220ml mleka 
  • 100ml śmietany 12%
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 2 łyżki cukru 
  • skórka z 1 cytryny 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • jeżyny (około 1 szklanki) 

Wykonanie :

Jeżyny umyć i pozostawić do obcieknięcia. Skórkę z cytryny zetrzeć i posiekać. 


Odsączone jeżyny przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem. 


Mleko i śmietanę zagotować razem z cukrem, następnie dodać kaszę mannę i dokładnie mieszać gotując jeszcze przez parę minut, do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodać zmiksowane jeżyny, skórkę z cytryny oraz 2 łyżeczki soku.  Można jeść od razu, chociaż moim zdaniem najlepiej smakuje lekko schłodzony. Smacznego! 




3 komentarze:

  1. Ależ ma cudownie intensywny kolor! Pyszne to musiało być :)

    OdpowiedzUsuń