Mięciutkie, szybkie i proste muffinki ze słodkimi śliwkami. Idealne na początek jesieni - na osłode w chłodniejsze dni.
Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 120g cukru
- pół szklanki oleju
- 300g śmietany 12% lub 18%
- 5 dużych śliwek, pokrojonych na małe kawałki
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego do posypania
Wykonanie :
W misce przesiać i wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem, olejem i śmietaną.
Połączyć zawartość obu naczyń - wymieszać rózgą dodając na koniec śliwki. Ciasto będzie dość gęste.
Formę na muffiny wyłożyć papilotami, a następnie zalać je ciastem prawie do pełna i po wierzchu posypać cukrem trzcinowym.
Piec około 25 minut w temperaturze 180C. Smacznego!
Uwielbiam muffiny, a te wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuń