Sezon dyniowy w pełni, w głowie rośnie mi kolejka dyniowych deserów i potraw do zrobienia, a ja na razie cierpię na brak czasu na ich stworzenie. Jednak ten dyniowy sernik spędzał mi sen z powiek i musiałam go zrobić!
Wspaniale kremowy, rozpływający się w ustach oraz delikatnie korzenny idealnie pasuje do filiżanki herbaty czy kawy.
Składniki na spód:
- 250g ciastek
- 80g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 750g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250g serka mascarpone
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 190g cukru
- 425g puree z dyni
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie spodu:
Wszystkie składniki umieścić w melakserze. Zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyspać masę ciasteczkową. Wyrównać, dokładnie wklepując w dno i boki formy - do połowy ich wysokości, schłodzić przez pół godziny w lodówce. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową.
Wykonanie masy serowej:
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na gładką, jednolitą masę. Nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej - sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170C. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150C. Piec w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z sernikiem) około godzinę i 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić.
Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub przez całą noc.
Mam fazę na serniki, więc chętnie bym go zjadła:)
OdpowiedzUsuńPolecam! Ale ostrzegam, że na jednym kawałku nie da się skończyć :)
UsuńPoezja smaku :)
OdpowiedzUsuńTrzy dynie mam w kuchni, od Babci, to może namówię żonę by zamiast kremu czy lecza zrobić z nich sernik?
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź.
Koniecznie! :D
Usuń