czwartek, 17 września 2015

Z głową w kuchni : murzynek z brzoskwiniami


Ciasto tradycyjne, proste w wykonaniu, a ile przynosi radości - no bo kto nie lubi czekolady i to w połączeniu z sezonowymi owocami?! 


Składniki :
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • kostka margaryny (250g) 
  • 4 czubate łyżki ciemnego kakao 
  • pół szklanki mleka 
  • 4 jajka 
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 2 brzoskwinie + 1 do dekoracji z wierzchu 
Wykonanie :


W rondelku podgrzewając na niewielkim ogniu, rozpuścić margarynę, cukier, przesiane kakao i mleko. Następnie dodać aromat i pozostawić do ostygnięcia. 


Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz nasz przestudzony płyn, wymieszać. 


Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. 


Białka delikatne wymieszać łyżką z ciastem. Dodać do tego pokrojone w kostkę dwie brzoskwinie. 


Podłużną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do formy wlać ciasto, na wierzchu umieścić pokrojone na kilka części brzoskwinie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 50 minut.  Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz