Ciasto zebra to nic innego jak puszysta, lekko wilgotna z przeplatanym smakiem kakao babka piaskowa - w której to właśnie paski robią całą robotę i są w tym cieście najciekawsze.
Składniki :
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki gazowanej pepsi
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- kilka kropel aromatu (opcjonalnie)
Wykonanie :
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitych białek dodać żółtka i w trakcie ubijania dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać olej i pepsi. Gładkie ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao i opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego lub waniliowego.
Okrągłą formę wysmarować tłuszczem i wyspać bułką tartą, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu ich całkowitego wykorzystania.
Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec około 40 minut - po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Bajecznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTeściowa robi często - przejadło mi się.
OdpowiedzUsuń