Mimo że pogoda na to na razie nie wskazuje, to z przykrością trzeba stwierdzić, że lato dobiega końca. Przysmakiem późnego lata, a zarazem początku jesieni są właśnie jeżyny. Deser, który Wam dziś polecam jest szybki, smaczny i szybko się kończy.
Składniki :
- 220ml mleka
- 100ml śmietany 12%
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki cukru
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- jeżyny (około 1 szklanki)
Wykonanie :
Jeżyny umyć i pozostawić do obcieknięcia. Skórkę z cytryny zetrzeć i posiekać.
Odsączone jeżyny przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem.
Mleko i śmietanę zagotować razem z cukrem, następnie dodać kaszę mannę i dokładnie mieszać gotując jeszcze przez parę minut, do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodać zmiksowane jeżyny, skórkę z cytryny oraz 2 łyżeczki soku. Można jeść od razu, chociaż moim zdaniem najlepiej smakuje lekko schłodzony. Smacznego!
Wygląda apatycznie :-)
OdpowiedzUsuńAleż ma cudownie intensywny kolor! Pyszne to musiało być :)
OdpowiedzUsuńI było, polecam zrobić! :)
Usuń