Pyszny, mięciutki, Kaukaski zapiekany placek drożdżowy z mocno serowym nadzieniem, który jest bardzo podobny smakowo do farszu z ruskich pierogów. To wszystko otulone zapachem świeżego ciasta drożdżowego, który roznosi się po domu, palce lizać!
Składniki na farsz:
Składniki na ciasto :
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka roztopionego masła
Składniki na farsz:
- 200g obranych ziemniaków
- 200g sera feta
- 200g mozzarelli
- Pieprz
Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie do zaczynu dodajemy resztę mąki, sól, roztopione masło i zagniatamy przez 5 min na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
Podczas wyrastania ciasta zabieramy się za farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.
Kiedy ciasto wyrośnie uderzamy je pięścią i wyjmujemy na blat. W oryginalnym przepisie ciasto dzielimy na 6 części, lecz ja się z tym nie cackałam i zrobiłam jeden duży.
Z ciasta wygniatamy duży płaski placek, na środek kładziemy farsz i łączymy krawędź jak sakiewkę. Odwracamy i delikatne rozwałkowujemy.
Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Kładziemy placki (bądź jeden duży), przykrywamy i smażymy 3 minuty z obu stron. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz