wtorek, 18 sierpnia 2015

Z głową w kuchni : Chaczapuri


Pyszny, mięciutki, Kaukaski zapiekany placek drożdżowy z mocno serowym nadzieniem, który jest bardzo podobny smakowo do farszu z ruskich pierogów.  To wszystko otulone zapachem świeżego ciasta drożdżowego,  który roznosi się po domu,  palce lizać!

Składniki na ciasto :
  • 20g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!) 
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka roztopionego masła 

Składniki na farsz:
  • 200g obranych ziemniaków 
  • 200g sera feta 
  • 200g mozzarelli 
  • Pieprz 

Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie do zaczynu dodajemy resztę mąki, sól, roztopione masło i zagniatamy przez 5 min na jednolite ciasto.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 

Podczas wyrastania ciasta zabieramy się za farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. 


Kiedy ciasto wyrośnie uderzamy je pięścią i wyjmujemy na blat. W oryginalnym przepisie ciasto dzielimy na 6 części,  lecz ja się z tym nie cackałam i zrobiłam jeden duży. 
Z ciasta wygniatamy duży płaski placek, na środek kładziemy farsz i łączymy krawędź jak sakiewkę. Odwracamy i delikatne rozwałkowujemy. 


Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Kładziemy placki (bądź jeden duży), przykrywamy i smażymy 3 minuty z obu stron. Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz